Strojni tlaki - estrihi

Z sedanjo tehnologijo in uporabo različnih materialov proizvajalcev ponujajo že veliko število različnih vrst estrihov, ki se razlikujejo tako po materialu kot izvedbi. Glede na debelino estriha in uporabo veziva so poznani cementni estrihi na osnovi kalcijevega sulfata in izravnalne mase oziroma polimerni cementni nanosi. Pri stanovanjskih objektih se daleč največ vgrajuje cementni estrih. Na cementni tlak je običajno položena zaključna talna podloga. V kleti, garaži ali delavnici pa je lahko kot tudi konćna talna površina.

Cementen estrih je sicer vodoraven sloj drobnozrnatega betona. Ta je v osnovi pripravljen v kombinaciji cementa, vode in peska. Izbira peska je precej pomembna za kakovosten estrih. Praviloma se uporablja naravno sejani pesek granulacije do 4 mm. V primeru uporabe nečiste in mlete seperacije peska, je uporaba cementa za polovico manjša kot je po predpisanih normativih, kar seveda ni pravilno.

Debelina položenega estriha za stanovanjske prostore je ne glede na vrsto izolacije od 5 do 6 cm. Strojni estrih se izvede s posebnim strojem, ki hkrati meša material in s pomočjo vgrajene črpalke transportira beton po posebnih ceveh do želenega prostora. Ker ima črpalka večjo moč, se beton lahko transportira tudi v višja nadstropja, kar je bilo pri ročni izvedbi precej naporno.

Cementni estrih se suši do 60 dni, oz za vsak centimeter estriha od 10 do 15 dni. V primeru na bo na estrih položen laminat ali parket se mora estrih ob normalnih pogojih sušiti od 45 do 60 dni. Če bo pa na njem keramika pa je dovolj nekje od 20 do 30 dni.

Za marsikoga, ki hoče pohiteti z vselitvijo v nove prostore, je to odločno predolgo, zato se je na trgu pojavila nova vrsta estriha, takoimenovani hitovezeči estrih. Ta je izdelan z uporabo posebnih kemičnih veziv (hitrovezeči cement), s pomočjo katerega se tlak dovolj osuši že v 10 ali manj dneh.

Naše storitve

- Fasaderska dela
- Suhomontažna dela
- Slikopleskarska dela
- Strojni estrihi
- Strojni ometi
- Keramičarstvo
- Krovska dela
- Kleparska dela
- Vodovodne ištalacije
- Strojne inštalacije
- Nadzor nad izvajalci

Partnerji

rofix         demit   

    logo               jub

logo WEBER             caparol

fragmat        bramac  

  knauf            VELUX logo

 

Kontaktne informacije

 SOPDO d.o.o.
 V Varde 32,
 1231 Ljubljana - Črnuče

 +386 1 53 71 909
 +386 41 32 52 43

 +386 1 53 71 909
 

 info@sopdo.si